Piškotki

Piškotki 2018-05-09T22:28:55+00:00

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletnih straneh z namenom, da omogočimo boljše delovanje spletnih strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

O piškotkih
Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?
So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Piškotki, ki jih uporablja spletna stran IRONRock.eu:

Ime piškotka Namen Čas piškotka Podjetje
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_gid Piškotki za spletno analitiko 24 ur Google Analytics
catAccCookies Delovanje spletne strani 1 mesec CNC KAMENIK
_gat Piškoti za usmerjeno oglaševanje 1 minuta Google Analytics
_gali Ta piškot Google Analytics uporablja za določitev države uporabnika. 30 sekund Google Analytics
csfrtoken Družbena omrežja 1 leto Instagram
rur Družbena omrežja Seja uporabnika Instagram
urlgen Družbena omrežja Seja uporabnika Instagram
DSID Ta piškot uporablja Google na strani, ki vključuje Google Map. 1.5 let Google
IDE Ta piškot uporablja Google na strani, ki vključuje Google Map. 1.5 let Google

 

CNC KAMENIK, Vojko Kamenik s.p.